ברוכה הבאה לאזור האישי

כאב בלידה: מהן השיטות שיסייעו לך להתמודד?

למה זה כל כך כואב, איך אפשר להקל את הכאב ומה את יכולה לעשות אם החלטת ללדת בלידה טבעית? כל השיטות שיסייעו לך להתמודד

בעצב תלדי בנים, נכתב בתנ"ך, ואנחנו נוהגות לפרש את המילה עצב – ככאב. לידה היא תהליך מדהים ועוצמתי, אבל אי אפשר להימנע מהכאב שכרוך בה. כמעט כל הנשים חוות כאב במהלך הלידה, רק מעטות עשויות ללדת מבלי לחוש כאב של ממש, אלא רק לחצים או מיחושים קלים.

אחת ההגדרות הקולעות ביותר לכאב בלידה שייכת לרופא מרדים, ד"ר ג'ון בוניקה, שקבע כי מדובר ב"קונסטלציה המורכבת מחוויות תחושתיות, תפיסתיות ורגשיות שליליות ותגובות אוטונומיות, פסיכולוגיות, רגשיות והתנהגותיות". ד"ר בוניקה הוא מי שפיתח את טכניקת ההרדמה האפידורלית.

מלווה בלידה טבעית

מהם הגורמים הגופניים לכאב בלידה?

כאב בלידה אינו דומה לשום צורה אחרת של כאב. זהו כאב שבסופו תוצאה חיובית ומשמחת – תינוק, הכאב אינו מבשר על סכנה, פציעה או חולי והוא מושפע לא רק מסיבות גופניות, אלא גם מתגובות רגשיות ואישיות.

הבדל נוסף הוא שכאב לידה מופיע בגלים, מתגבר ושכך עד שהוא נפסק לגמרי, עוצמתו עולה ככל שחולף הזמן והלידה מתקדמת, בצורה הדרגתית, כך שאפשר לנסות להסתגל אליו.

מהם הגורמים הגופניים לכאב בלידה?

ישנם לא מעט גורמים, בהם:

לחץ פיזי: על צוואר הרחם, על שלפוחית השתן, על המעי הגס ועל הרקטום, על עמוד השדרה, על עצבים ועל עצמות.

מתיחה: ישנם לא מעט רקמות רכות, רצועות ושרירים ששותפים לתהליך הלידה, בצוואר הרחם, באגן ובגב, בנרתיק, בחיץ הנקביים (פרינאום), ברצפת האגן ועוד.

רגישות: ובפרט של העור.

כיצד תוכלי להפחית את עצמת הכאב?

מבחינת הסתגלות והתמודדות לכאב בלידה, כל אחת מאיתנו מגיבה אחרת, בעלת מסוגלות שונה וצרכים שונים. התגובה שלנו לכאב מושפעת מהתהליכים הפיזיולוגיים, כאמור,  אך לא פחות מגורמים תרבותיים רגשיים וחוויות עבר.

כשמתייחסים לכאב בלידה כדאי להכיר את האמצעים והתנאים שיסייעו להתמודדות ויקלו את עוצמת הכאב ואת אלו שיובילו להגברת עוצמת הכאב.

חשוב לזכור, כי ישנן לא מעט אפשרות להקלת כאב ללא שימוש בתרופות.

איך תתמודדי עם כאב בלידה

אמצעים שמפחיתים גירוי

השימוש באמצעים אלו מפחית את עוצמת הכאב ובכל מקרה מסייעים להתמודדות יעילה יותר עם הכאב וזאת באמצעות:

  • מציאת תנוחה מתאימה
  • תנועתיות ושימוש בכדור פזיו שמעודד תנועה
  • ניצול נכון של כוח הכובד
  • הרפיה  – המעודדת זרימת דם טובה ושמירה על רמת חמצון לרקמות
  • אכילה ושתייה

גירוי תחושתי שמתחרה בכאב

ישנם אמצעים שונים שניתן לנצל כדי לשבש את העברת מסר הכאב מקצוות העצבים למוח. כמו כן, אמצעים אלה מעוררים ומגרים הפרשה של אנדורפינים – חומרים טבעיים שיוצרים תחושות אופוריה וערפול, בהם:

  • מגע: עיסוי, ליטוף, חיבוק – כל צורת מגע שמשדרת תמיכה ושלווה
  • חימום או קירור
  • דיקור סיני
  • שיאצו
  • הפקת קול
  • שימוש במים: מקלחת, אמבטיה או ג'קוזי
  • שימוש במכשיר גרייה הנקרא Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation – TENS. זהו מכשיר נייד, בעל סוללה, המספק גירוי חשמלי לקצות העצבים באמצעות אלקטרודות המודבקות באזור הגב התחתון. מומלץ לשכור את המכשיר עוד לפני הלידה, להכיר את דרך פעולתו ולהתחיל להשתמש בו בשלבים מוקדמים של הלידה עוד בבית.

אמצעים המסייעים להפחית את התגובות השליליות לכאב

אלו אמצעים שתורמים לעלייה ברמת האוקסיטוצין והאנדורפינים ומעודדים תחושת רוגע ושלווה:

  • יצירת אווירה טובה וחיובית באמצעות תאורה, טמפרטורה, ריהוט, לבוש, מוזיקה
  • גישה חיובית, עידוד וחיוך מצד המלווים והמיילדת
  • שהות בסביבה מוכרת, בטוחה, פרטית
  • השתתפות בקורס הכנה ללידה
  • תרגילי נשימה ותרגילי הרפיה
  • תרגול דמיון מודרך
  • עיסוי בשמנים אתריים
  • דיקור סיני
  • בחירת מלווים הנכונים לך ללידה

אמצעים תרופתיים להפחתת כאב בלידה

ישנם משככי כאב תרופתיים שהינם בטוחים לשימוש במהלך הלידה והם זמינים בחדרי הלידה. בהם:

גז צחוק – Nitrous Oxideמדובר בשילוב של שני גזים – חמצן נקי ותחמוצת חנקן. השימוש בגז הוא באמצעות מסכה שתונח על פניך, וממנה תשאפי את הגזים לריאותיך. התערובת תיספג בגופך תוך 50-30 שניות. השפעתה המרגיעה תורגש כמעט מייד. המיילדת שלצידך תנחה אותך כיצד להשתמש במסכה, ומתי להסיר אותה ולנשום אוויר וכמובן – תישאר לצידך ותשגיח עליך.

חשוב לנו להדגיש, כי הגז אינו משפיע על העובר, וכי השפעתו תתפוגג במהירות לאחר שתסירי את המסכה. אך למרות יתרונותיו הרבים של גז הצחוק, יש לו גם חסרונות: תופעות לוואי ובהן בחילה וסחרחורת.

פטידין – Pethidineחומר נרקוטי, מטשטש ומרגיע, שמפחית תחושת מתח ומעודד הרפיה, ומאפשר לנוח, אפילו לנמנם, בין הצירים. פטידין מפחית את עוצמת הכאב אך אינו מונע אותו לחלוטין.

פטידין ניתן בהזלפה ישירה לווריד או לשריר. החומר עובר דרך השליה ומשפיע על דופק העובר. כל עוד התינוק בתוך הרחם, אין סכנה במעבר החומר אליו. הוא לרוב מגיב, בדומה לאמא, בהרדמות ורוגע. עם זאת, אם הלידה מתרחשת סמוך למתן התרופה, התינוק עלול לסבול מדיכוי נשימתי. כמו כן, משום שהחומר מופרש בחלב אם, התינוק לא יוכל לינוק מיד לאחר הלידה.

פטידין עלול גם לגרום לך סחרחורת, בחילה והקאות.

אפידורל: שיטת האלחוש הנפוצה ביותר בארץ להקלת כאבי הלידה. אפידורל אינו חומר הרדמה, אלא שיטת הרדמה אזורית שבמהלכה מוחדרים משככי כאבים לחלל שמקיף את חוט השדרה – הוא החלל האפידורלי. החומרים מרדימים את העצבים הסמוכים לאזור ההזרקה ומונעים מאותות הכאב להגיע למוח. הגוף ממשיך לתפקד והצירים נמשכים כסדרם, אך תחת השפעת האלחוש לא תחושי כאב.

 

הפעולה מבוצעת על ידי רופא מרדים, כשהעיתוי הרצוי הוא במעבר לשלב האקטיבי של הלידה. כדי לקבל אפידורל תתבקשי לשכב על הצד או לשבת ולקמר את הגב כך שחוליות הגב התחתון יבלטו החוצה. הרופא המרדים יחדיר באופן סטרילי צינורית לתוך החלל האפידורלי. הצינורית תחובר למשאבה שתזרים את החומר המשכך את הכאב באופן מתמשך לאורך כל תהליך הלידה.

 

כדי לקבל אלחוש אפידורלי יש צורך בתוצאות של ספירת דם – להערכת רמת הטסיות (גורמי קרישה בדם). לכן, כדאי שתבצעי את הבדיקה בשבועות האחרונים להריון, כך שעם קבלתך לחדר לידה ניתן יהיה להתייחס לנתון זה.

 

לפני ביצוע האלחוש האפידורלי  הצוות הרפואי יוודא כי דופק לב העובר שלך תקין. לאחר קבלת  האלחוש האפידורלי תהיי מחוברת למוניטור באופן רציף ובהשגחת מיילדת שתמדוד את לחץ הדם שלך ואת הדופק בפרקי זמן קבועים. כמו כן, תתבקשי לשכב על הצד ומפעם לפעם לשנות תנוחה. חשוב לנו להדגיש, כי מרגע שהאפידורל יתחיל להשפיע תהיה ירידה מסוימת בתחושה ברגליים, ולכן לא תוכלי לרדת מהמיטה, גם לא לשירותים.

 

יתרונותיו של האלחוש האפידורלי הם רבים: שיכוך כאב אופטימלי ומתמשך לאורך כל תהליך הלידה, גם במצב בו יש צורך לעבור לניתוח קיסרי או לתפור את חיץ הנקביים לאחר הלידה. האלחוש אינו משפיע על ההכרה שלך וכך את יכולה להיות שותפה מלאה לכל שלבי הלידה. הוא גם אינו משפיע על העובר שלך.

 

אלא שישנם גם חסרונות: את מוגבלת בתנועה, את עלולה לחוש רעד ולחץ הדם שלך עלול לרדת. בגלל השפעת האלחוש על פלג הגוף התחתון גם לא תוכלי לתת שתן באופן עצמאי ויוחדר לך קטטר שתן. תופעה נוספת היא כאב ראש, שלעיתים מצריך טיפול נוסף לאחר הלידה.

טיפים מאיתנו, המיילדות

לידה היא אירוע מדהים בעוצמתו, אך גם כואב. אלא שעד שאת לא חווה את הכאב אינך יודעת בדיוק למה לצפות.

אפשר להתמודד ולעבוד עם הכאב ויש דרכים שונות ויעילות להתכונן ללידה ולעבור לידה טבעית. יחד עם זאת חשוב גם לדעת ולהתייחס אל הלידה כאל תהליך דינמי ומשתנה ולבחון את החלטתך לגבי שימוש במשככי כאבים כאלה ואחרים, בתאם למצבך באותו רגע. לכן, גם אם תכננת לידה טבעית, תוכלי לשנות את דעתך ולהשתמש בשיכוך כאב.

מהניסיון שלנו, הכי חשוב שתבואי בראש פתוח, תהיה גמישה ותשאלי שאלות, כדי לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר עבורך. אנחנו נהיה שם כדי לעזור לך ללדת בצורה הטובה והבטוחה ביותר.

כתבו:

אירה לינצקי, מיילדת, רכזת הדרכה קלינית חדר לידה הלל יפה                                                

דיתה גולן הדרי, מיילדת ופסיכותרפיסטית CBT