ברוכה הבאה לאזור האישי

זירוז לידה: מה תוכלי לעשות כשהתינוק שלך מסרב לצאת?

מהן השיטות לזירוז לידה, הטבעיות, התרופתיות והמכניות, ומה את יכולה לעשות כשההיריון שלך נמשך מעבר למועד הלידה המשוער?

9 חודשים חלפו, את בפתחו של השבוע ה-40, מנסה לאתר סימנים שהלידה מתקרבת ו-כלום. נדמה שלעובר שלך חמים ונעים אצלך בבטן ואין לו או לה כוונות לוותר על הנוחות הזו. אפשר להבין אותה, או אותו, אבל מה לעשות שאת כבר מוכנה, רוצה לפגוש את התינוק שלך ונמאס לך לחכות?

מעקב היריון עודף

כשההיריון שלך נמשך עד כשבועיים מעבר למועד הלידה המשוער – זהו מצב שנקרא בשפה הרפואית היריון עודף. מעבר לכך שנמאס לך לשאת אותו, היריון עודף הוא מצב שעלול לגרור סיבוכים וסיכונים, בגלל הזדקנות של השלייה ומשקל לידה גדול יותר של העובר.

לכן, אם נכנסת לשבוע ה-40 (או קודם לכן, בהמלצת הרופא שלך), תתבקשי להגיע לבדיקות מעקב במרפאה שיכללו בדיקת שתן, דופק, חום, לחץ דם, ניטור עוברי, אולטרסאונד ובדיקות נוספות לפי הצורך.

אם כל הבדיקות תקינות, תתבקשי לחזור למעקב נוסף כעבור כמה ימים. אם משהו איננו תקין, או בהתקרב השבוע ה-42, יציעו לך לעבור זירוז לידה.

 

זירוז לידה: איך עושים את זה?

את ודאי מכירה את הביטוי זירוז לידה, אבל למעשה בשפה המקצועית התהליך הזה נקרא השראת לידה או גרימת לידה (Induction of Labor). מדובר בנקיטת פעולות או בשימוש בחומרים המחקים את המהלך הטבעי של הגוף להתחלת הלידה. באופן טבעי, בהשפעת הצירים, צוואר הרחם מבשיל בצורה הדרגתית שמסתיימת במחיקה ובפתיחה שלו. זהו למעשה השלב הראשון של הלידה, שנקרא השלב הלטנטי. ישנן נשים שאצלן, מסיבות שונות, השלב הזה מתעכב.. בדרך כלל, ההמלצה להשראת לידה או לגרימת לידה או לזירוז לידה תתקבל לקראת בשבוע ה-42, אך ישנם במצבים מסוימים, ההמלצה תגיע מוקדם יותר (על פי נייר העמדה של האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה):

  • אם את חשה בהפחתה של תנועות העובר שלך
  • אם אובחנה בעיה בצמיחה התקינה של העובר שלך
  • אם במהלך בדיקת ניטור של העובר אובחנה בעיה כלשהי
  • אם ירדו לך המים, ובמיוחד אם מדובר במים מקוניאליים (ירוקים, שעלולים להעיד על מצוקה עוברית)
  • במקרה של דימום או חשד להפרדות שליה
  • אם את בהריון בסיכון ויש חשש להתפתחות יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב, כליה ועוד.

 

תהליך ההשראה אורך זמן המשתנה בהתאם לשיטה שנבחרה, תנאי צוואר הרחם וכן מספר הלידה ( לידה חוזרת לעומת לידה ראשונה). חשוב לנו להדגיש, כי ישנם מצבים המגבילים את האפשרות להשראת לידה, בהם ניתוח קיסרי בעבר או הריונות מרובי עוברים.

כמו כן, לפני קבלת ההחלטה יילקחו בחשבון גורמים שונים הקשורים לגיל ההיריון ולמצב צוואר הרחם. בכל מקרה, הרופא או הרופאה ידונו איתך על מצבך, על הצורך בזירוז, על השיטות שעומדות לרשותנו ועל הסיכונים וההשלכות, אך בסופו של דבר, מה שיקבע זאת ההחלטה שלך.

יחסי מין לזירוז לידה

שיטות טבעיות לזירוז לידה

את השיטות הטבעיות לזירוז לידה את יכולה ליישם בבית לפני שהלידה החלה או אם זו כבר בעיצומה.

גירוי פטמות: מעסים את הפטמות במטרה לעודד הפרשה של ההורמון האוקסיטוצין המשתחרר בגוף כשהשדיים מגורים. אוקסיטוצין הוא הורמון שמופרש בגוף באופן טבעי ועשוי להשרות את הלידה. ההמלצה היא לעסות את עטרת הפטמה (לא רק את הקצה) של כל שד שלוש פעמים ביום, כשעה, כשבכל 15 דקות עוברים לשד השני, וחוזר חלילה.

כדאי לדעת: זירוז לידה בעיסוי פטמות יעיל יותר בלידות חוזרות. עיסוי פטמות עלול לגרום להפרשת יתר של אוקסיטוצין ולהתכווצות יתר של הרחם, ולכן מומלץ לבצע את הפעולה תחת השגחה.

שמן קיק: זו שיטה קדמונית שהייתה מקובלת בקרב הנשים במצריים העתיקה. שמן קיק ידוע כחומר משלשל, שמגרה את מערכת העיכול, וכפי הנראה משפיע גם על השראת צירי לידה. ההמלצה היא לערבב 120 מ"ל שמן קיק עם מיץ תפוזים ולשתות. אפשר לקחת מנה נוספת כעבור 12 שעות.

כדאי לדעת: 
לשתיית שמן קיק יכולות להיות תופעות לוואי, כמו בחילה ושלשול. לכן, מומלץ לבצע את הפעולה בהנחיית גורם מקצועי מנוסה שיודע למתן את ההשפעות השליליות ולהימנע ממצבים המסכנים את האם והעובר.   

יחסי מין: זו אחת השיטות הידועות לזירוז לידה, שפועלת בשלושה מישורים: אורגזמה יכולה ליצור גירוי רחמי, במהלך האקט המיני משתחרר ההורמון האוקסיטוצין, שכפי שציינו עשוי להשרות לידה והזרע הגברי שמכיל ריכוז גבוה של פרוסטגלנדינים – הורמונים שיכולים לרכך את צוואר הרחם ולעודד את פתיחתו.

כדאי לדעת: זוהי שיטה בטוחה שאיננה פוגעת בעובר כל עוד לא ירדו לך מים (אם ירדו – קיים חשש לזיהום). אבל: רצוי הימנע מסקס במקרה שאת  יודעת שיש לך שליית פתח או במקרה שאת מדממת.

כמו כן, חשוב לזכור שאמנם השיטה הזו לא קיבלה הוכחות מחקריות, ואין ערובה לכך שיחסי מין אינם מזרזים או מעכבים צירים, אבל הם ללא ספק מסיחים את הדעת.

רפואה משלימה: ישנן שיטות שונות מתחום הרפואה המשלימה שיכולות להשפיע ולקדם לידה, בהן: דיקור סיני, שיאצו, רפלקסולוגיה, ארומתרפיה והומיאופתיה. אם החלטת לבחור באחת מהשיטות הללו, המלצתנו היא לבחור באנשי מקצוע מוסמכים המתמחים בתחום ההיריון והלידה, וכמובן, לעדכן את הצוות המטפל בחדר הלידה.

חליטות וצמחים: אננס מכיל את האנזים ברומלין שמרכך את צוואר הרחם, ואילו חליטה או כמוסות של עלי פטל אדום מסייעת בהתכווצויות הרחם.

תנועה: ידוע כי תנועה מקדמת לידה. יחד עם זאת, המלצתנו היא שתדעי לשמור על איזון בין מנוחה לפעילות על מנת לשמר אנרגיה לקראת הלידה. תוכלי לשלב פעילות מתונה כמו הליכה, עליית מדרגות, סיבובי אגן וכל דרך אחרת שתרגישי שמיטיבה איתך.

 

זירוז לידה - השיטות התרופתיות

השיטות התרופתיות מחקות תהליכים טבעיים המתרחשים בגוף.

פרוסטגלנדינים (פרופס): כפי שהזכרנו, מדובר בהורמונים. כאשר הם מופרשים באזור אברי הרבייה – האזורים הגניטליים – הם מעודדים ריכוך ומחיקה של צוואר הרחם ומשרים התכווצויות.

אופן השימוש: זירוז לידה מתבצעת באמצעות החדרת טבליות או נרות לנרתיק. ניתן להשתמש בפרוסטגלנדינים אך ורק במסגרת אשפוז במחלקת היריון בסיכון או בחדר לידה, בהתאם להתוויות רפואיות ולמצב היולדת והעובר.

אוקסיטוצין (פיטוצין)מדובר בחומר שמחקה את פעולת ההורמון אוקסיטוצין, המופרש באופן טבעי במהלך הלידה.

אופן השימוש: פיטוצין ניתן בעירוי דרך הווריד, אך ורק בחדר לידה, תחת ניטור עוברי רציף והשגחה.

זירוז לידה
זירוז לידה ופקיעת מים

שיטות מכניות לזירוז לידה

הפשלת קרומים – סטריפינג: זו פעולה שמבצע/ת רופא/ת ושגורמת לשחרור פרוסטגלנדינים. השיטה נחשבת בטוחה ויעילה, אך ניתן לבצע אותה רק לאחר שיש פתיחה, אפילו מינימלית, של צוואר הרחם. עם זאת, חשוב להדגיש כי הפעולה עלולה לגרום לדימום נרתיקי ולאי נוחות עד כאב בעת ביצוע הפעולה.

בלון: פעולה זו כרוכה בהחדרת קטטר (צינורית) לצוואר הרחם, שבקצהו בלון מנופח באמצעות מים.  המצאות הבלון בצוואר הרחם גורמת להרחבתו באופן הדרגתי ובשלב מסויים  – כאשר צוואר הרחם יתרחב דיו הבלון יפלט. ישנם חדרי לידה בהם דרך הקטטר מזליפים לצוואר הרחם מי מלח הגורמים להפרשת פרוסטגלנדינים שמובילים להבשלה ולריכוך צוואר הרחם ולהתפתחות לידה.

בהמשך הפעולה, יינתן עירוי אוקסיטוצין דרך הווריד שיגרום להתפתחות צירים. כאשר צוואר הרחם נפתח, הבלון נפלט והמשך זירוז הלידה יתבצע בעזרת אוקסיטוצין בלבד.
החדרת הבלון נעשית כאשר את נמצאת בתנוחה גניקולוגית שעלולה לגרום לאי נוחות. הפעולה מתבצעת בחדר לידה או במחלקת היריון בסיכון. בזמן שהבלון בפנים, תוכלי להתנועע כרגיל, ולא לשכב במיטה.

פקיעת מים: פקיעה יזומה של שק מי השפיר מקדמת את ירידת ראש העובר באגן ותורמת להפרשת פרוסטגלנדינים. הפעולה נעשית בחדר לידה. לעיתים יש צורך להוסיף אוקסיטוצין דרך הווריד. לאחר פקיעת המים ניתן לראות את צבעם. פעולה זו כרוכה בבדיקה וגינלית ואינה כואבת לך או לעובר. בסופה תרגישי ירידה של מים.

טיפים מאיתנו, המיילדות

זכרי כי גם לידה שמתחילה עם זירוז באמצעים מלאכותיים, עדיין יכולה להתנהל באווירה רגועה ונעימה. ניתן להיעזר במהלכה בכלים טבעיים המסייעים להתקדמותה, כמו תרגילי נשימה, הרפיה ותנועתיות.

כתבו:

אירה לינצקי, מיילדת, רכזת הדרכה, חדר לידה הלל יפה                                               

דיתה גולן הדרי מיילדת ופסיכותרפיסטית CBT