ברוכה הבאה לאזור האישי

בדיקות היריון שכדאי לך לבצע

מהו מעקב היריון ומדוע הוא נחוץ, מתי כדאי לראות את רופא/ת הנשים בפעם הראשונה, אילו בדיקות חשוב שתבצעי ועל מה תצטרכי לשלם? מדריך לבדיקות היריון

גילית שאת בהריון? מזל טוב! החיים שלך עומדים להשתנות. היריון, את כבר יודעת, איננו מחלה, וסביר להניח שההיריון שלך יעבור ללא אירועים מיוחדים. אז מדוע את צריכה לעבור בדיקות במסגרת מעקב היריון?

מעקב היריון סדיר מאפשר זיהוי מוקדם של בעיות בריאותיות שעלולות להתעורר ולקבל טיפול מתאים.

בישראל, מעקב היריון מתבצע במסגרת חוק בריאות ממלכתי. על כן תוכלי לבצע את מרבית הבדיקות במרפאות בריאות האישה או במרפאה של רופא/ת נשים, וכן במעבדות ובמכונים של קופת החולים בה את חברה. אולם ישנן גם בדיקות שאולי תשקלי לבצע באופן פרטי, ובתשלום.

בכתבה נתייחס לבדיקות היריון והמעקב הנדרש בהריון בסיכון נמוך כלומר: כשאת בריאה וההיריון והעובר מתפתחים באופן תקין.

בדיקות היריון שכדאי לך לבצע

ישנם שלושה סוגים של בדיקות היריון:

  • בדיקות היריון מומלצות, שנמצאות בסל הבריאות
  • בדיקות היריון שיומלצו לך באופן אישי על ידי רופא/ת הנשים שלך, ושימומנו על ידי קופת החולים שלך
  • בדיקות היריון שאת יכולה לבצע על פי שיקול דעתך, באופן פרטי

מקובל לחלק את ההריון לשלושה שלישים ובהתאם לכך את מועד הבדיקות השונות:

שליש ראשון:  בין השבוע הראשון, לשבוע ה-13 + 6 ימים
שליש שני: בין השבוע ה-14, לשבוע ה-26 + 6 ימים
שליש שלישי: שבועות 27 והלאה

מעקב ההריון השגרתי כולל פגישות עם רופא/ה ואחות. על פי המלצת האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה רצוי שתפגשי עם הרופא/ה שלך לפחות חמש פעמים:

  • מפגש ראשון בשליש הראשון עד שבוע 10
  • מפגש שני בין השבועות 17-24
  • מפגש שלישי בין השבועות 24-30
  • מפגש רביעי בין השבועות 30-36
  • מפגש חמישי לקראת מועד הלידה

מעקב היריון על ידי אחות או מיילדת יתבצע  כל 4-5 שבועות במרפאה בקופת החולים ויכלול:

  • הערכת המצב הגופני: מדידת לחץ דם, דופק, משקל ועוד
  • בדיקת שתן לזיהוי חלבון בשתן
  • התייחסות לתוצאות הבדיקות
  • הערכת מצבך הרגשי וקבלת ייעוץ או הפניה לגורם המקצועי המתאים
  • הדרכה לגבי שינוי הרגלים והתנהגות בריאה בהיריון

בחלק מקופות החולים נערכים מפגשים עם "אחות ליווי היריון": בהם תקבלי הדרכה רחבה יותר וייעוץ אישי בהתאם לצרכייך (אופי השירות משתנה בין הקופות – מומלץ לבדוק).

לפני ההיריון - בדיקת סקר גנטי

מדובר בבדיקת דם רגילה, שאת יכולה לבצע לפני שאת נכנסת להריון, או מוקדם ככל שניתן אם נכנסת להיריון לא מתוכנן. המידע שיופק מבדיקת הדם נועד לאתר נשאות של מחלות העוברות בתורשה. מאחר שישנו מספר לא קטן של מחלות גנטיות שניתן לאתר, כדאי שתקבעי פגישת ייעוץ גנטי ותקבלי מידע והמלצות על הבדיקות שרצוי לך לעבור, בהתאם למוצא העדתי ולהיסטוריה המשפחתית שלך ושל בן זוגך.

חלק מהבדיקות הנחוצות נכללות בסל הבריאות וניתנות ללא תשלום, על חלקן תצטרכי לשלם.

את רשימת הבדיקות המלאה תוכלי למצוא באתר משרד הבריאות.

בדיקות היריון בשליש הראשון

ההמלצה היא שתקבעי פגישה ראשונה עם רופא/ת הנשים שלך לאחר שגילית שאת בהריון, ולפני תום השבוע ה-10.

בפגישה זו תשוחחי עם הרופא/ה שלך ותספרי על ההיסטוריה הרפואית שלך: בריאות כללית, אם יש לך רגישות או אלרגיה, אם את מעשנת, אם יש במשפחתך מחלות או גורמי סיכון ידועים, אם עברת ניתוחים או אשפוזים בעבר וכן את ההיסטוריה המיילדותית שלך: הריונות, לידות, בעיות גניקולוגיות, מספר ילדים וכדומה.

במפגש הראשון עם הרופא/ה שלך תוכלו לחשב את תאריך הלידה המשוער וכן לדון בנחיצותן של בדיקות גנטיות, אם טרם ביצעת אותן. כמו כן, סביר להניח שהרופא/ה שלך ת/יבצע אולטרסאונד (ראי בהמשך).

 בתום הפגישה הראשונה, תקבלי הפנייה לבדיקות דם ולבדיקות שתן:

בדיקות הדם: נועדו לקבוע את סוג הדם שלך, האם את בעלת RH חיובי או שלילי, מהי רמת הסוכר בדם שלך בצום, ספירת דם, בדיקת תפקוד בלוטת התריס ועוד בדיקות שונות לפי צורך שתוצאותיהן יתנו תמונה כללית על מצבך הבריאותי. כמו כן, תבוצע בדיקת נוגדנים למחלות וירליות שונות שעלולות לסכן את העובר.

בדיקות שתן: נחלקות לשני סוגים – תרבית שתן, לאיתור מוקדם של זיהום שעלול לסכן את העובר, ובדיקת שתן כללית לאיתור רכיבים שונים בשתן, כגון חלבון, סוכר, תאי דם לבנים ואדומים ועוד. כמו כן יתקבל מידע אודות תפקודי הכליות שלך.

בדיקות היריון שכדאי לך לבצע

לאחר הביקור הראשון אצל הרופא/ה והדגמת דופק העובר אנחנו ממליצות לך לקבוע פגישה ראשונה עם אחות או מיילדת לליווי הריון ובכל מקרה עד שבוע ה-12.

בפגישה זו תקבלי הסבר לגבי בדיקות היריון נוספות שעלייך לבצע, לגבי התוצאות שהתקבלו וכן לגבי מעקב וליווי ההיריון בהמשך. נוסף על כך, תקבלי הדרכה בנושאים הקשורים להתנהגות בריאה בהיריון:

  • נטילת ויטמינים הנדרשים בהיריון כמו: חומצה פולית, ברזל, סידן, יוד, ויטמין D, וכן אומגה 3 ו-B12 לפי צורך
  • איזו פעילות גופנית כדאי לך לבצע
  • מדוע חשוב שתמצאי זמן גם לנוח
  • איך להקפיד על בטיחות המזון שאת אוכלת, וכיצד להימנע מהרעלת מזון בהיריון
  • מדוע במהלך ההיריון חשוב שתשמרי על היגיינת הפה וכיצד תמנעי התפתחות של דלקת חניכיים
  • כיצד תוכלי להגן על עצמך מהדבקות במחלות
  • מהו שימוש מושכל בתרופות
  • מדוע חשוב שתמנעי מעישון ולמה עלייך להימנע לחלוטין משתית אלכוהול בהיריון וכדומה
  • מהם המצבים בהם יש לפנות לייעוץ רפואי דחוף
  • כיצד תתמודדי עם שינויים רגשיים בהריון

 

אולטרסאונד בשליש הראשון

את בדיקת האולטרסאונד הראשונה תבצעי בין השבוע ה-6 לשבוע ה-12. בבדיקה הזו הרופא/ה שלך י/תדגים את שק ההיריון ואת מיקומו, את דופק העובר שלך. כמו כן, הרופא/ה, י/תבדוק האם יש עובר אחד או יותר וי/תעריך את גיל ההיריון.

הבדיקה נערכת במרפאת הרופא/ה המטפל/ת בך או במכון אולטרסאונד, וכלולה בסל הבריאות.

 

בדיקת סיסי שלייה (CVS)

בבדיקת סיסי שלייה נוטלים דגימה מן השלייה באמצעות מחט, תחת אולטרסאונד, במטרה לבדוק ליקויים כרומוזומליים ותסמונות גנטיות בעובר (תסמונת דאון, למשל).

הבדיקה מתבצעת בבתי חולים או במכונים פרטיים בין השבוע ה-10 לשבוע ה-13. תוכלי לבצע אותה במסגרת סל הבריאות בהינתן שני תנאים: קיבלת המלצה מרופא/ה גנטיקאי/ת על סמך ממצאים שהתקבלו בבדיקת סקר גנטי, או אם עברת את גיל 35.

תוכלי לבצע את הבדיקה גם על פי שיקול דעתך באופן פרטי, כחלופה לבדיקת מי שפיר (ראי בהמשך).

בדיקות היריון שכדאי לך לבצע

סקר השליש הראשון

למעשה מדובר בשתי בדיקות (בדיקת אולטרסאונד ובדיקת דם) שמשלימות זו את זו, שמטרתן להעריך את הסיכון למומים מולדים באופן סטטיסטי. התוצאות שמתקבלות משפיעות על החלטה לבצע בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שלייה.

 הבדיקות מתבצעות בין השבוע ה-11 לשבוע ה-13+6 כלולות בסל הבריאות.

שקיפות עורפית: זו בדיקת אולטרסאונד בה מודדים את עובי עורף העובר שלך, כדי להעריך אם יש בו הצטברות של נוזלים  – מצב שיכול לנבא סיכון לתסמונת דאון. מידת הדיוק עולה כשמשקללים את התוצאות ביחד עם תוצאות הסקר הביוכימי.

סקר ביוכימי: זו בדיקת דם בה נבדקים שלושה מדדים בדמך. כשמשקללים את תוצאות עם תוצאות בדיקת שקיפות עורפית, ניתן להעריך את מידת הסיכון (באחוזים) למומים גנטיים ואחרים. מומלץ שתבצעי את הבדיקה הזו סמוך ככל האפשר לבדיקת השקיפות העורפית.

 

בדיקות היריון בשליש השני

הבטן שלך גדלה ואת צפויה, אולי כבר מרגישה את תנועות העובר שלך. זה הזמן לבחון את התפתחותו ואת בריאותו בצורה מדוקדקת יותר.

גם בשליש השני להריון תתבקשי לבצע בדיקות דם ושתן שונות, כגון ספירת דם, סקירת נוגדנים לוירוסים נוספים ותרבית שתן. אליהן תצטרף בדיקת דם שנקראת העמסת סוכר.

מהי בדיקת הדם "העמסת סוכר 50 גרם"?

זוהי בדיקת סקר שנועדה לאתר נשים בסיכון לסוכרת היריון. בהתאם לתוצאות הבדיקה יוחלט האם יש צורך בבדיקה נוספת "העמסת סוכר 100 גרם". במהלך הבדיקה תתבקשי לשתות סירופ המכיל מים ו-50 גרם סוכר. לאחר כשעה תילקח ממך בדיקת דם לבחינת רמת הסוכר.

הבדיקות מתבצעות בין השבוע ה-24 לשבוע ה-28, במרפאות ובמעבדות ייעודיות, ונמצאת בסל הבריאות.

במידה וסוג דמך הוגדר כבעל  RH שלילי – בשלב זה תילקח ממך בדיקת דם נוספת להערכת רמת נוגדני RH. אם יתברר בבדיקה שאין לך נוגדנים – תקבלי זריקת אנטי D (נוגדנים) בשבוע ה-28 להיריון.

סקר השליש השני – חלבון עוברי או תבחין משולש

מדובר בבדיקת דם. שנקראת חלבון עוברי או תבחין משולש , הבדיקה נערכת  בשליש השני להריון, כלומר בין השבוע ה-16 לשבוע ה-20. מטרת הבדיקה לקבוע את רמת סיכון לתסמונת דאון ו/או מומים חמורים במוח ובתעלת העצבים, בדופן הבטן וכדומה. הבדיקה נמצאת בסל הבריאות, בהשתתפות עצמית.

בבדיקת התבחין המשולש בודקים שלושה חומרים בדמה של האם: חלבון עוברי, הורמון ההיריון HCG והורמון בשם אסטריול

בהמשך ההיריון מתבצעת הערכה למידת הסיכון שלך ללדת תינוק עם תסמונת דאון שמתבססת על סקר השליש הראשון ביחד עם סקר השליש השני בהתאם לממצאים אלו יומלץ על ביצוע בדיקת מי שפיר (ראי בהמשך)

בדיקות היריון שכדאי לך לבצע

אולטרסאונד בשליש השני

בדיקות אולטרסאונד בשליש השני מתייחסות לסקירות מערכות. ישנן מספר אפשרויות לסקירת מערכות בשליש השני, לא כולן נמצאות בסל וההחלטה מה מהן לבצע, היא כמובן שלך, תוך התייעצות עם הרופא /ה שלך.

 

סקירת מערכות מוקדמת

מבוצעת בין השבוע ה-14 לשבוע ה-16. זו בדיקה שאינה ממומנת בסל הבריאות ועליך לבצע אותה באופן פרטי, בתשלום. הבדיקה מיועדת לאבחון מומים ומצבים חריגים בעובר שלך.

בכל מקרה, חשוב לדעת שסקירה זו אינה מחליפה את סקירת המערכות המאוחרת שמבוצעת בין השבוע ה-19 לשבוע ה-25.

 

סקירת מערכות מאוחרת

מבוצעת בין השבוע ה-19 לשבוע ה-25. בדיקה זו ממומנת בסל הבריאות, מבצעים אותה במכונים הקשורים עם קופת החולים שלך. ההמלצה היא לבצע אותה בין השבוע ה-20 לשבוע ה-23 הבדיקה מיועדת לאבחון מומים ומצבים חריגים בעובר שלך.

 

סקירת אולטרסאונד ממוקדת (יכולה להתבצע גם בשליש השלישי)

זו בדיקה המכוונת לאיבר מסוים או ממוקדת במצבים ייחודיים, במטרה לזהות  מום מסוים בעובר או מצב רפואי מסוים שלך או של העובר שלך.

הבדיקה כלולה בסל הבריאות אם קיבלת הפניה רפואית ובהמלצת רופא.

בדיקת מי שפיר

בדומה לבדיקת סיסי שלייה, גם בדיקת מי שפיר מאבחנת ליקויים כרומוזומליים ותסמונות גנטיות (תסמונת דאון, למשל) בעובר.

הבדיקה מבוצעת לאחר השבוע ה-16, באמצעות מחט, תחת אולטרסאונד, במכונים ובמרפאות של בתי החולים.

הבדיקה נמצאת בסל הבריאות לנשים מעל גיל 35, ולנשים שקיבלו המלצה של יועץ גנטי בגלל חשד לסיכון מוגבר ללידת תינוק עם תסמונת דאון.

את יכולה לבצע אותה בתשלום על פי שיקול דעתך, גם אם את צעירה מ-35 וגם אם לא הומלץ לך לבצע את הבדיקה.

בדיקות היריון שכדאי לך לבצע
בדיקות היריון שכדאי לך לבצע

בדיקות היריון בשליש השלישי

בתחילת השלישי מומלץ שתקבלי חיסון שעלת. שעלת היא מחלה וירלית קשה ומסוכנת לתינוק. מטרת החיסון היא שתפתחי נוגדנים שיעברו לעובר ויגנו עליו לאחר הלידה עד לקבלת החיסון בגיל חודשיים.  החיסון נכלל בסל הבריאות ויינתן לך בין השבוע ה-27 לשבוע ה-36, במרפאה, על ידי האחות.

 

אומדן המצב הרגשי והנפשי

מדובר בשאלון הכולל 10 שאלות, אותו תתבקשי למלא החל מהשבוע ה-26. מטרת השאלון היא לזהות ולאתר מצוקה רגשית, דיכאון בהיריון או סיכון לפתח דכאון לאחר לידה.

אומדן המצב הריגשי והנפשי יתבצע על ידי האחות במסגרת מעקב ההריון. אם, חלילה, יעלה חשד, האחות תדע לייעץ ולהפנות אותך לגורם מקצועי נוסף.

 

מוניטור להערכת דופק העובר

החל מהשבוע ה-27 ובהתאם לצורך ניתן לעקוב אחר דופק לב העובר והפעילות הרחמית באמצעות מוניטור. זו אינה בדיקה שגרתית והיא מתבצעת במצבים מסוימים, למשל כאשר את חשה הפחתה או העדר תנועות של העובר שלך, כשאת חשה התכווצויות או צירים ובמצבים נוספים, בהתאם לצורך.

הבדיקה מתבצעת במרפאה בקהילה או בבית החולים, בהתאם להתוויה הרפואית ולהפניה מהרופא/ה.

אולטרסאונד בשליש השלישי

הבדיקה מתבצעת במרפאת הרופא או במכון אולטרסאונד כחלק ממעקב ההיריון, במטרה לוודא שהעובר שלך גדל ולאבחן את תנוחתו.

הבדיקה מתבצעת בין השבוע ה30 לשבוע ה-34, נמצאת בסל הבריאות ומבוצעת במרפאה הקהילתית או אצל הרופא המטפל.

 

ספירת דם לקראת לידה

בדיקת דם שתתבצע לצורך הערכת רמת ההמוגלובין ורמת הטסיות בדמך, לקראת הלידה. הבדיקה מתבצעת בין השבוע ה-37 לשבוע ה-38, בהפניית הרופא/ה שלך.

 

משטח GBS

זוהי בדיקה לזיהוי נשאות של חיידק בשם GBS שעלול לסכן את התינוק שלך במהלך הלידה. בבדיקה נלקחת דגימה מן הנרתיק ומפי הטבעת (רקטום). את הבדיקה תוכלי לבצע בעצמך ולמסור למעבדה.  

הבדיקה מתבצעת בין השבוע ה-35 לשבוע ה-37, בהתאם לשיקול דעתו/ה של רופא/ת הנשים שלך.

 

בדיקות היריון שכדאי לך לבצע

טיפים מאיתנו, המיילדות

כשמתקרב מועד הלידה המשוער, אנחנו ממליצות לך לעבור הדרכה אצל אחות או אצל מיילדת שתכין אותך לקראת הלידה ולקראת האימהות, בנושאים רבים, בהם:

  • מתי תצטרכי לעבור למעקב היריון בבית החולים
  • מהם הסימנים המבשרים על הלידה הצפויה
  • מתי כדאי לצאת לבית החולים
  • באילו מצבים יש לפנות לייעוץ רפואי דחוף
  • כיצד לספור את תנועות העובר
  • מהו משכב הלידה
  • מה נחוץ לך לדעת על הטיפול ראשוני בתינוק
  • כיצד תוכלי להניק בצורה יעילה וטובה

כתבה: דיתה גולן הדרי, מיילדת ופסיכותרפיסטית CBT